ЖИВЕТИ ЗЕЛЕНО-КУЛТУРА-ТОЛЕРАНЦИЈА
4.06.2013

ДЕСЕТА међународна смотра еколошког и археолошког филма-«Екополис фест 2013» биће отворена вечерас у сали Нишког културног центра, у оквиру градске славе „Св.Цар Константин и царица Јелене“-програма „У срцу Палилуле“, обележавања јубилеја 1700. година Миланског едикта и 5.јуна-Светског дана заштите животне средине. Након поздравне речи Драгана Видојковића, председника  Медијске еколошке мреже Србије и Проф.др Владете Радовића, председника Савета 10.ЕКОПОЛИС феста, Смотру ће ОТВОРИТИ, Бобан ЏУНИЋ, председник Градске општине Палилула.

Ова јединствена манифестација у култури, која је већ постала традиција, одржава се под покровитељством Градске општине Палилула-Ниш. Организатор Смотре, која се остварује под мотом ЖИВЕТИ ЗЕЛЕНО-КУЛТУРА-ТОЛЕРАНЦИЈА, је Медијска еколошка мрежа Србије „ЕКОполис“ и НКЦ уз подршку ИТАЛИЈАНСКОГ института за културу, ГЕТЕ ИНСТИТУТА, амбасада Македоније и Црне Горе, Народног музеја у Београду. Драган Видојковић, уметнички директор Смотре је истакао да ће на 10.ЕКОПОЛИСфесту у Нишу, од 4.до 10.јуна бити приказано 23 филма из 7 земаља.

Смотру ће отворити италијански филм Кромацио из Аквилеје. На раскршћу народа и религија, (Cromazio di Aquileia. Al crocevia di genti e religioni) редитеља: Giorgiа Gregoriа. Првог дана Смотре публика ће видети и филмове Поход на Јерусалим (Sturm auf Jerusalem) у режији Renate Beyer и из Немачке и остварење из Црне Горе, Свач – археолошка истраживања Татјане Пиперовић.

Изабрани филмови одликују се високим научним квалитетом али и атрактивним приступом културној баштини. По речима Видојковића то су углавном репортаже али и образовни филмови који представљају важна открића, изузетна достигнућа прошлости из различитих цивилизацијских периода. Публика ће бити упозната са најновијим археолошким истраживањима и еколошким кампањама и активностима код нас и у свету. Смотра ЕКОПОЛИСфест нема такмичарски карактер и од самог почетка је замишљена као ревија најновијих остварења у продукцији документарног филма. Град Ниш је један од ретких градова у региону чија културна јавност има прилике да се упозна са најновијим филмским остварењима из области екологије и одрживог развоја, археологије, туризма и сродних научних дисциплина. Сви филмови су титловани а улаз је слободан.(ЕКОполис мрежа)